Seminar “Kas Eestis on süvenemas hariduslik ebavõrdsus?”

24.10.2024

Registreeru

Oleme Eestis aastaid uhked olnud oma laste suurepäraste tulemuste üle PISA testides, mis näitavad meie haridussüsteemi tugevat taset rahvusvahelises võrdluses. Kuid samal ajal näitavad kohalikud andmed murettekitavat trendi: lapse edukus, näiteks matemaatika riigieksamil, on tugevalt seotud pere majandusliku taustaga, eriti ema sissetulekuga.

Kui sellele liita veel piirkondlik segregeerumine ─ keskused ja ääremaad, kõrgema ja madalama staatusega linnaosad ─ siis küsimegi, kas oleme löödud PISA-pimedusega. Kas selle varjus on meil märkamata jäänud haridusliku ebavõrdsuse süvenemine ja mida selles osas ette saab võtta?

Teemat avavad

Tartu Ülikooli rahvastikugeograafia professor, akadeemik Tiit Tammaru, kes on koos kolleegidega analüüsinud, kas eestikeelses koolis õppinud vene noored on kõrghariduse omandamisel edukamad kui venekeelses koolis õppinud vene noored. Kuivõrd on vene noorte edukus seotud muude tunnustega nagu vanemate haridus, üldine lõimumine ja lapsepõlve kasvukeskkond? Kas koolid segregeeruvad kiiremini kui piirkonnad?

Praxise analüütik Sandra Haugas räägib haridusliku ebavõrdsuse teguritest ning sellest, kuivõrd aitaks ebavõrdsuse vähendamisele kaasa koolide laiem võimekus, näiteks õpetajate psühhosotsiaalsed oskused ja toetav töökultuur koolides.

Noored Kooli õpetaja ja endine politseinik Herdo Kala räägib sellest, milline on haridusliku ebavõrdsuse hind ühiskonnale. Millist rolli mängib huviharidus riskikäitumise ennetamisel ja haridusteel püsimisel?

Tallinna hariduse valdkonna abilinnapea ja Noored Kooli endine õpetaja Aleksei Jašin arutleb probleemi tõsiduse ja võimalike lahenduste üle Tallinna näitel.

Seminari juhib Arenguseire Keskuse ekspert ja EIA peatoimetaja Eneli Kindsiko.

Arenguseire Keskuse, Eesti Koostöö Kogu ja Noored Kooli ühisseminar “Kas Eestis on süvenemas hariduslik ebavõrdsus?” toimub neljapäeval, 24. oktoobril kell 12.00−13.30 Komandandi maja suures saalis  (Toompea 1, Tallinn) ja veebis. Saalis on kohtade arv piiratud, seega tasub end varakult kirja panna. Osalemiseks täida palun allolev registreerimisvorm.

Sündmus on järjekorras teine (veebi)seminar, mis populariseerib praegu koostamisel olevat hariduse teemalist Eesti inimarengu aruannet (EIA). 2026. aastal valmivas EIA-s võetakse luubi alla haridus ja selle mõju ühiskonna arengule, sealhulgas käsitletakse hariduslõhe järelmeid ühiskonnas. Vaata lisa Eesti Koostöö Kogu veebilehel.
Eesti Koostöö Kogu ja Arenguseire Keskuse esimest ühist EIA teemalist seminari saab järele vaadata siin.

Üritusega seotud uudised

Vaata veel uudiseid
×

Liitu uudiskirjaga

Soovid püsida kursis maailma ja Eesti suundumustega? Kord kuus saadame uudiskirja tellijatele ilmunud uuringud, raportid, blogipostitused. Uudiskirjas tutvustame ka trendiraporti “Pikksilm” uusi artikleid, mis keskenduvad põhjalikumalt mõnele olulisele suundumusele.