Riigil pole ülevaadet platvormitöö tegijatest

Riigil puudub täpne ülevaade platvormitöö tegijatest ja sellega seotud maksuaugu suurusest, selgub Arenguseire Keskuse uuringust „Platvormitöö Eestis 2021“. Kui platvormitöö osakaal tulevikus veelgi suureneb, jääb järjest suurem osa töötajatest sotsiaalkaitseta.

Vallistu sõnul annab platvormitöö küll tööturule vajaliku paindlikkuse, kuid praeguse regulatsiooniga jätab sageli lahtiseks sotsiaalkaitsega (näiteks tervishoid jms) seotu. „Platvormitöötajale pannakse vastutus oma sotsiaalkaitse korraldamise eest, aga sageli ta seda pigem ei tee,“ sõnas Vallistu. „Seega maksab odava platvormitöö pikas plaanis kinni maksumaksja, kui sotsiaalkindlustuseta inimesel on vaja näiteks tervishoiuteenust.“

Vallistu kinnitusel levib platvormitöö tööviisina järjest enam ja sotsiaalkaitse teemade lahendamata jätmisel probleemid süvenevad. „Platvormitöö pakub Eesti inimesele hea võimaluse saada osa ka globaalsest tööturust, kuid sotsiaalsüsteemi jätkusuutlikkuseks peavad regulatsioonid muutuvate töövormidega kaasas käima,“ lisas ta.

  • Eestis teeb iganädalaselt digiplatvormide vahendusel töid ligi 56 000 inimest ehk 7% tööealisest elanikkonnast. Viimase aasta jooksul on platvormitööd teinud vähemalt korra üle 160 000 inimese, kes keskmiselt teenivad platvormitööst ligi viiendiku (18,4%) oma sissetulekust. 
  • Võrreldes 2018. aastal tehtud uuringuga on suurenenud aeg-ajalt platvormitöö tegijate hulk – vähemalt kord kuus teeb seda ligi 100 000 inimest.
  • Platvormitöö on digitaalse töövahendusplatvormi abil leitud tööotste tegemine erinevatele klientidele. Platvormitöö võib olla nii kohapõhine kui veebipõhine ning väheseid või spetsialiseerunud oskuseid eeldav. Enim tuntud platvormitöö tüübid on sõidujagamine, kullerteenus, aga ka IT-töö ja graafiline disain veebiplatvormidel. Arenguseire Keskuse uuring käsitleb kaheksat enam levinud platvormitöö tüüpi.

Uuringu materjalid

VAATA PRESSIESITLUST

Uuringufirma Saar Poll viis Arenguseire Keskuse tellimusel märtsis 2021 uuringusuuna „Tuleviku töö“ raames läbi esindusliku valimiga uuringu, millega seirati platvormitöö kui tööviisi kasutamist Eestis. Vaata ka  2018. aasta uuringu tulemusi

Arenguseire Keskus on ühiskonna ja majanduse pikaajalisi arenguid analüüsiv mõttekoda Riigikogu Kantselei juures. Keskus viib läbi uurimisprojekte Eesti ühiskonna pikaajaliste arengute analüüsimiseks, uute trendide ja arengusuundade avastamiseks.

Viimased uudised

Vaata veel uudiseid
×

Liitu uudiskirjaga

Soovid püsida kursis maailma ja Eesti suundumustega? Kord kuus saadame uudiskirja tellijatele ilmunud uuringud, raportid, blogipostitused. Uudiskirjas tutvustame ka trendiraporti “Pikksilm” uusi artikleid, mis keskenduvad põhjalikumalt mõnele olulisele suundumusele.