Arenguseire nõukoda valis esimeheks Tarmo Soomere

Septembrist tööd alustanud arenguseire nõukoja uus koosseis valis koja uueks esimeheks senise Eesti Teaduste Akadeemia presidendi Tarmo Soomere.

Arenguseire nõukoja koosseisu kuuluvad veel ettevõtjad Ivar Dembovski ja Robert Kitt, Tallinna Ülikooli rektor Tõnu Viik ja Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts.

„Riigi stabiilse arengu ja konkurentsivõime kasvamise üheks keskseks aluseks on võimekus märgata juba eos ühiskonnas ja majanduses tärkavaid trende, eristada nendega seonduvad võimalused ja ohud ning sõnastada vastav info nii ühiskonnale kui ka riigi juhtidele sellises vormis, mis võimaldab teha parimal moel informeeritud otsuseid,“ ütles Tarmo Soomere.

Tarmo Soomere on lõpetanud Moskva Riikliku Ülikooli matemaatikuna, omandanud kaks doktorikraadi ning veetnud õppides ja mereteadlasena ligi 15 aastat eri välisriikides. Praegu on ta Eesti Teaduste Akadeemia president ja Tallinna Tehnikaülikooli rannikutehnika professor. Teadustöös fokuseerub ta Läänemere lainete ja randade vastasmõju analüüsile kliimamuutuste kontekstis. Teda tunnustati Valgetähe III klassi teenetemärgiga 2014. a Eesti rannikuteaduse maailmatasemele vedamise eest.

Arenguseire nõukoda on riigi arenguseire sõltumatuse tagamiseks teadus-, ettevõtlus- ja tehnoloogiavaldkonna tunnustatud asjatundjatest moodustatud viieliikmeline kogu. Nõukoja liikmed nimetab Riigikogu majanduskomisjon, Vabariigi President, tööandjate esindusorganisatsioonid, ülikoolide rektorite nõukogu ja Teaduste Akadeemia.

Nõukoda kinnitab iga-aastaselt riigi arenguseire tegevuskava ja teeb ettepanekuid Riigikogu Kantselei juures tegutseva Arenguseire Keskuse uuringute põhisuundade ning teemade valikul.

Kaheksa tegevusaasta jooksul on Arenguseire Keskus loonud tulevikustsenaariume enam kui 20 ühiskonna jaoks olulises sõlmküsimuses, sh erakorraliselt uuriti viiruskriisi majanduslikku ja ühiskondlikku mõju ning Venemaa-Ukraina sõja pikaajalist mõju Eestile. Alanud sügisel ja uue aasta kevadel valmivad personaalriigi tuleviku ja avalike teenuste kättesaadavuse loogiliste arengute analüüs, samuti visioon eraraha kaasamisest kultuuri- ja spordivaldkonda.

Arenguseire Keskus on ühiskonna ja majanduse tulevikuarenguid analüüsiv mõttekoda Riigikogu juures. Keskuse ülesandeks on Eesti ühiskonna pikaajaliste arengute analüüsimine, oluliste trendide ja arengusuundade tuvastamine ning nende võimaluste ja ohtude eristamine.

Arenguseire Keskus tegutseb arenguseire seaduse alusel: https://www.riigiteataja.ee/akt/128062016004?leiaKehtiv

Arenguseire Keskuse uurimissuunad ja valminud uuringud leiab siit https://www.riigikogu.ee/arenguseire/ask-uurimissuunad

×

Liitu uudiskirjaga

Soovid püsida kursis maailma ja Eesti suundumustega? Kord kuus saadame uudiskirja tellijatele ilmunud uuringud, raportid, blogipostitused. Uudiskirjas tutvustame ka trendiraporti “Pikksilm” uusi artikleid, mis keskenduvad põhjalikumalt mõnele olulisele suundumusele.