Nügimise teooria looja osaleb arenguseire aastakonverentsil „Teistmoodi tulevik“

Neljapäeval, 10. juunil toimuv Arenguseire Keskuse aastakonverents „Teistmoodi tulevik“ keskendub tänavu riigi muutuvale rollile elanikkonna harjumuste kujundamisel ja keerukate otsuste langetamise toetamisel. Konverentsi peaesinejaks on nügimise teooria üks loojatest, Harvardi Ülikooli õigusteaduse ja käitumisökonoomia professor Cass Sunstein.

„Viimastel aastatel on palju räägitud nii digi- kui ka rohepöördest, mis aitavad kaasa inimkonna keskkonnajalajälje vähendamisele,“ ütles Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov. „Samas näiteks transpordis peab Eesti 2035. aastaks CO₂ emissiooni vähendama 28% võrra, kuid seni on transpordisektori kasvuhoonegaaside heide igal aastal hoopis suurenenud. Pole selge, kas vajalikus mahus vähendamist õnnestub saavutada ilma, et inimeste harjumused märkimisväärselt muutuksid.“

Arenguseire Keskuse uuringud on näidanud, kuidas mõõdukalt parem rahvatervis suudaks lisada SKP-le kümnendiku ja säästa oluliselt defitsiidi poole tüüritavat haigekassa eelarvet. „Samuti vajab läbimõtestamist, kuidas pikenev keskmine eluiga ei tähendaks lisanduvate aastate elamist valdavalt haigena ning suurenevat vajadust pikaajalise hoolduse järgi,“ lisas Danilov.

Danilovi sõnul neid probleeme ühiskondlike muutusteta ei saa lahendada. „Konverentsil keskendumegi sellele, kuidas jõuda muutusi toetavate hoiakuteni ning milline peaks olema ettevõtete ja inimeste vastutus keskkonna, tervise ja pensioni eest tulevikuühiskonnas,“ märkis ta.  

Konverentsil astuvad üles Riigikogu esimees Jüri Ratas, Roland Bergeri Transpordi Kompetentsikeskuse Saksamaa esinduse kaasjuht Tobias Schönberg, Norra transpordianalüütik Øystein Berge, Kantar Emori juhtekspert Triinu Ojala, TalTechi teadur dr Kaire Holts, Arenguseire Keskuse eksperdid Johanna Vallistu ja Uku Varblane, sotsiaalvaldkonna ekspert ja analüütik Katre Pall ja Kantar Emori juhtekspert Heidi Reinson

Konverentsi peaesineja on nügimise teooria (inglise keeles nudge theory) üks loojatest ning Harvardi Ülikooli õigusteaduse ja käitumisökonoomika professor Cass Sunstein ettekandega  „Kuidas toimuvad ühiskondlikud muutused? Kas saame „müksata“ inimesi parema tervise ja pensioni poole?“

Konverentsi vestlusringis arutatakse riigi rolli üle ühiskondlike muutuste juhtimisel. Vestlusringis osalevad arenguseire nõukoja liige Annika Uudelepp, Riigikogu liikmed Andrei Korobeinik ja Indrek Saar ning Tartu Ülikooli väliseesti külalisprofessor dr David Ilmar Beecher.

Vestlust juhib Arenguseire Keskuse uuringute juht dr Lenno Uusküla. Konverentsi modereerib Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov.

Arenguseire Keskuse V aastakonverents toimub 10. juunil 2021 algusega kell 10 Worksupi virtuaalses keskkonnas.

Liitu konverentsiga: https://worksup.com/tulevik
Konverentsi koduleht: https://arenguseire.ee/uritused/konverents-teistmoodi-tulevik/

Viimased uudised

Vaata veel uudiseid
×

Liitu uudiskirjaga

Soovid püsida kursis maailma ja Eesti suundumustega? Kord kuus saadame uudiskirja tellijatele ilmunud uuringud, raportid, blogipostitused. Uudiskirjas tutvustame ka trendiraporti “Pikksilm” uusi artikleid, mis keskenduvad põhjalikumalt mõnele olulisele suundumusele.